MENY
Hem | Nyheter | ”Det här är i linje med hur jag vill undervisa”

”Det här är i linje med hur jag vill undervisa”

Emelie Gunnstedt går sitt sista läsår på lärarutbildningen på Karlstads universitet. På Kunskapsskolan Västerås gör hon nu den sista omgången VFU (verksamhetsförlagd utbildning) innan hon är färdig lärare.

– Jag har tidigare varit på VFU och gjort besök på både kommunala skolor och andra friskolor. Men Kunskapsskolan stod först på min topp-3-lista över skolor jag ville vara på den här sista perioden VFU. Att jag fick vara här är som om min högsta dröm har slagit in. Jag sökte mig hit eftersom jag hade hört mycket bra saker om skolan, att den har en bra struktur, att den är välorganiserad och har fokus på den enskilda individen. Att Kunskapsskolan arbetar utifrån elevens förutsättningar ligger helt i linje med hur jag vill arbeta som lärare.

Åsa Andersson är förstelärare på Kunskapsskolan Västerås och är Emelies handledare under hennes VFU-period.

– Åsa har varit mycket noga med att jag ska vara med och arbeta med alla delar som ingår i lärartjänsten. Allt från att undervisa och planera till kontakten med anhöriga. Det känns viktigt och bra. Det är så jag lär mig allt jag behöver för att kunna bli en bra lärare ute i verkligheten. Även om det här både är en mellan- och högstadieskola, så är den inte så uppdelad då det gäller personalen utan alla är trevliga och pratar med alla.

Vanliga frågor

Vad är det som är speciellt med Kunskaps­skolan/Kunskaps­gymnasiet?

Det är framförallt två saker. Dels att alla elever behöver olika saker i skolan istället för samma saker och därför har vi organiserat skolan så att eleverna har viss möjlighet att påverka hur mycket tid de lägger på olika saker i skolan. Dels den nära kontakten mellan lärare och elev som byggs upp genom de personliga
handlednings­­samtalen. Läs mer om vår pedagogiska modell på grundskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passar ert arbetssätt för alla elever?

Absolut. Vårt arbetssätt innebär att eleven får lära sig att ta eget ansvar och bli självständig. Man behöver inte kunna arbeta självständigt när man börjar hos oss, det är något som eleven tränas i och under resan blir allt duktigare på.

Var finns era skolor?

Här hittar du våra grundskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontaktuppgifter finns längst ner på varje skolas hemsida.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd. Utbildningarnas viktigaste kännetecken är den pedagogiska modellen med en personligt utformad utbildning som ger kunskap och förmågor för framtiden.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan i Sverige ingår i ett internationellt nätverk av skolor runt om i världen med omkring 5 000 elever som följer hela eller delar av Kunskapsskolan arbetssätt, the KED Program.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.