Hem | Nyheter | "Det viktigaste är relationen till eleverna"

"Det viktigaste är relationen till eleverna"

Efter att läraren Joel Lerman släppt sina 9:or på Kunskapsskolan förra sommaren kände han att det var ett bra tillfälle att prova något nytt. Men han valde snart att komma tillbaka igen.

– Jag hade varit på Kunskapsskolan i fyra år och ville se hur det var att arbeta i en annan skola.

Bättre och gladare lärare
Två månader in på terminen ringde Joel upp rektor Magnus Dahlberg och frågade om han fick komma tillbaka.

– Jag saknade att ha personlig handledning med mina elever och den nära relationen man får till eleverna. Jag blir en bättre och gladare lärare på Kunskapsskolan, säger han och fortsätter:

– Att tjata och skälla fungerar inte. Jag bygger mycket av mitt lärande på bra relationer. För att få eleverna att göra det jag vill måste jag ha en positiv och bra kontakt med dem. Då krävs det att vi lär känna varandra.

Eleverna får "verktyg"
En vanlig dag på Kunskapsskolan i Trelleborg börjar för Joel och de andra lärarna med ett möte med arbetslaget där de går igenom dagen. Sedan har varje lärare samtal och personlig handledning med två elever innan klasserna samlas för att gå igenom dagens fasta punkter.

– Under morgonsamlingen med eleverna planerar vi dagen och veckan. Sedan tittar vi på nyheterna och pratar om vad som var viktigt och intressant. I årskurs 4 styr vi planeringen så att eleverna lär sig konceptet och får verktygen för hur vi planerar och använder loggboken.

Kan påverka mer
I den andra skolan kände Joel sig tvungen att gå in i en lärarroll som han inte trivdes med.

– Där krävdes det att jag var mer auktoritär och övervakande. På Kunskapsskolan känner jag att jag kan påverka eleverna och deras prestationer på ett mer positivt sätt. Det gör mig gladare som person. För en bra lärare tar det 20 minuter att gå 20 meter, tycker Joel.

– Då har man ett så pass stort förtroendekapital hos eleverna att de vågar fråga och prata med oss när de behöver. Det är en trygghet för både lärare och elever.