MENY
Hem | Nyheter | En inblick i den amerikanska skolkulturen

En inblick i den amerikanska skolkulturen

En av Kunskapsskolan Tumbas lärare deltar i Teacher Exchange Program. Här berättar han kort om sin resa.

Jag hade nöjet att i början av november besöka Great Oaks i Wilmington, Delaware.(Jag besökte även NY-skolan under en förmiddag). Kunskapsskolan har ett nära samarbete med fyra skolor på amerikanska östkusten som alla ingår i KED-program. Resan var en del av Teacher Exchange Program. Det var en fantastisk resa och det var jättespännande att få lite inblick i det amerikanska skolsystemet och studera den specifika skolkulturen.

Skolan ligger ett utsatt område med hög kriminalitet och där 20% av befolkningen anses ligga under fattigdomsgränsen, ett område med många barn med stora utmaningar således. Arbetet med de eleverna var huvudsyftet med mitt besök.

Jag är väldigt tacksam för att jag fick göra det här - det har varit en ovärderlig erfarenhet för mig! J​ag hoppas även i fortsättningen​ att kunna ​fungera som en kontakt och utveckla samarbetet med våra amerikanska kolleger.

/Peter Bankel, lärare Kunskapsskolan Tumba.

Vanliga frågor

Vad är det som är speciellt med Kunskaps­skolan/Kunskaps­gymnasiet?

Det är framförallt två saker. Dels att alla elever behöver olika saker i skolan istället för samma saker och därför har vi organiserat skolan så att eleverna har viss möjlighet att påverka hur mycket tid de lägger på olika saker i skolan. Dels den nära kontakten mellan lärare och elev som byggs upp genom de personliga
handlednings­­samtalen. Läs mer om vår pedagogiska modell på grundskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passar ert arbetssätt för alla elever?

Absolut. Vårt arbetssätt innebär att eleven får lära sig att ta eget ansvar och bli självständig. Man behöver inte kunna arbeta självständigt när man börjar hos oss, det är något som eleven tränas i och under resan blir allt duktigare på.

Var finns era skolor?

Här hittar du våra grundskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontaktuppgifter finns längst ner på varje skolas hemsida.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd. Utbildningarnas viktigaste kännetecken är den pedagogiska modellen med en personligt utformad utbildning som ger kunskap och förmågor för framtiden.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan i Sverige ingår i ett internationellt nätverk av skolor runt om i världen med omkring 5 000 elever som följer hela eller delar av Kunskapsskolan arbetssätt, the KED Program.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.