Hem | Nyheter | Ja till mobilrestriktion - nej tack till lag

Ja till mobilrestriktion - nej tack till lag

Den senaste tiden har debatten gått varm om lagstiftning om mobilförbud i skolan. Vd Fredrik Lindgren reder ut Kunskapsskolans syn på frågan.

Den senaste tiden har debatten om mobiltelefonernas vara eller icke vara i skolan blossat upp. I Kunskapsskolan avgör varje rektor vika regler som ska gälla för mobiltelefoner.

Lagstiftning om mobilförbud, som Liberalerna nyligen föreslagit, är inte rätt väg att gå menar Kunskapsskolans Vd Fredrik Lindgren.

- Det är viktigt att den här typen av frågor hanteras av professionen. Vi vet att mobilen har en inverkan på studiero och koncentration, men de lokala förutsättningarna kan vara olika, behoven olika och både teknik och undervisning utvecklas snabbare än lagstiftningsapparaten kan styra, säger Fredrik Lindgren.

I ett brev till alla medarbetare skriver Fredrik Lindgren om Kunskapsskolans syn på mobiltelefoner i skolan. Här är ett utdrag ur brevet:

Vi har senaste par åren regelbundet diskuterat frågan om mobilanvändning på våra skolor i olika sammanhang, inte minst i samband med rektorsträffar. Mobilrestriktioner blivit allt vanligare i takt med att våra skolor har blivit mer och mer 1-1 med Chromebooks, fler studier har kommit som visar på hur mobilen påverkar vår koncentration, samt att vi samlat egna erfarenheter av hur olika varianter av mobilrestriktioner ökar studieron och minskar nätkränkningar.

Jag föredrar begreppet “restriktioner” som är mer dynamiskt och lämnar rum för bedömning och diskussion mellan de inblandade snarare än det stelbenta begreppet “förbud”. Eftersom våra skolor befunnit sig i olika stadier av digitalisering och 1-1, och dessutom på andra sätt kan ha olika förutsättningar, har vi valt att inte gå ut med en regel som ska gälla alla våra skolor. Jag uppfattar det dock som att vi fått en allt tydligare gemensam syn på att vi skapar bättre förutsättningar för lärande på våra skolor genom att emellanåt lägga undan mobilerna. Samtidigt vet vi att det finns tillfällen då mobilen kan vara ett bra redskap i undervisningen och skolarbetet. Vi blir dessutom själva allt mer digitala.

Diskussionen kring hur man använder sig av mobilen - dess för- och nackdelar - passar verkligen in i arbetet med framtidsförmågan “Leva digitalt”. Hur man förhåller sig på ett effektivt och hälsosamt sätt till olika digitala verktyg är verkligen något viktigt vi kan lära våra elever. Det kommer dessutom bara bli än mer viktigt i takt med att digitaliseringen fortsätter och vi får fler spännande “devices”: 3D, hushållsrobotar, artificiell intelligens osv. Vi kan vara säkra på att vi behöver ha en levande diskussion i ämnet.

Varma hälsningar,

Fredrik