Hem | Nyheter | Kunskapsskolan får besök av Skolinspektionen

Kunskapsskolan får besök av Skolinspektionen

I november påbörjades Skolinspektionens stora koncerntillsyn av Kunskapsskolan. Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren välkomnar inspektionen. - Det är jätteviktigt att en utomstående part granskar vår verksamhet och ger oss feedback på hur vi kan bli bättre.

Under vintern kommer fyra grundskolor och två gymnasieskolor få en så kallad prioriterad tillsyn och sex grundskolor en bastillsyn. De skolor som inte får besök av inspektionen deltar i intervjuer som blir en del av myndighetens underlag för att bedöma verksamheten sammantaget.

- En koncerntillsyn är en stor sak som involverar alla våra skolor och vår verksamhet på central nivå. Genom vårt eget kvalitetsarbete har vi en bra bild av våra styrkor och vad vi kan förbättra, men om det finns något som vi inte har fångat upp själva vill vi naturligtvis bli uppmärksammade på det, säger Fredrik Lindgren.

Tillsynen går ut på att säkerställa att alla elever får en god utbildning i en trygg miljö. Skolinspektionen bedömer skolverksamheten utifrån ett antal faktorer, såsom undervisningens kvalitet, en studiefokuserad miljö och hur väl verksamheten följs upp.

På huvudmannanivån tittar Skolinspektionen på att skolorna har tillgång till alla de saker som huvudmannen är skyldig att tillhandahålla, exempelvis bibliotek, elevhälsa och studie- och yrkesvägledare. Skolinspektionen bedömer också huvudmannens kvalitetsarbete.

Fredrik Lindgren, vd Kunskapsskolan

– Vi har tidigare fått beröm från Skolinspektionen för vårt kvalitetsarbete, men det går alltid att förbättra sig. Det ska till exempel bli spännande att se hur det arbete vi har gjort de senaste åren med att utveckla betygsmanagement märks i kvalitetsarbetet som helhet.

Besluten för varje skola kommer cirka 30 dagar efter det genomförda besöket och för huvudmannen ca 30 dagar efter att tillsynen som helhet är avslutad. Koncerntillsynen pågår fram till februari 2018.