MENY
Hem | Nyheter | Kunskapsskolan nominerad till Guldtrappan

Kunskapsskolan nominerad till Guldtrappan

Pernilla Brorsson och Fredrik Lindgren.

Kunskapsskolan är en av tio andra skolhuvudmän som är nominerad till Guldtrappan 2017. En utmärkelse som lyfter fram de som arbetar långsiktigt med digitalt lärande i skolan.

Efter en första gallring är nu tio skolhuvudmän ett steg närmare att få utmärkelsen och Kunskapsskolan är en av dem.

– Vi är väldigt glada och hedrade över att ha blivit nominerade. Steg för steg har vi under de senaste åren ökat datortätheten mot 1:1 på våra skolor. Utöver det utvecklar vi ständigt vår digitala läroplattform Kunskapsporten och EDS (systemet för elevåterkoppling), säger Fredrik Lindgren, VD för Kunskapsskolan i Sverige.

Pernilla Brorsson som är pedagogik- och utvecklingschef för Kunskapsskolans pedagogiska system är den som leder arbetet och utvecklingen inom koncernen.

– För oss i teamet som arbetar med pedagogiska system har det varit mycket värdefullt att analysera Kunskapsskolans digitala verksamhet utifrån de kriterier som finns definierade i ansökningen till Guldtrappan. Både för att kartlägga vad som är våra starka områden men också för att belysa våra utvecklingsområden. Att vara nominerad sporrar oss såklart att fortsätta utveckla Kunskapsporten och EDS:en. Vi ser fram emot att lansera många spännande nyheter som gör att våra pedagogiska system blir ett ännu bättre verktyg för elever och medarbetare på Kunskapsskolan, säger Pernilla.

Nyligen blev årets Kunskapskolans medarbetarenkät klar och resultatet gläder Fredrik Lindgren.

– Enkäten visar att lärarnas kunskaper, användning och upplevda nytta av IKT har ökat rejält. Vi rör oss med full fart mot en ökad digitalisering i skolan, vilket kommer bli en vinst för både medarbetare och elever. Vi får se om det räcker till att även bli en vinnare av Guldtrappan, säger han.

Parterna bakom utmärkelsen Guldtrappan
Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Vinnova, Skolchefsföreningen, Sveriges Skolledarförbund, Gleerups Utbildning AB, ItsLearning AB, Liber AB, Modellen/Infomentor, Natur & Kultur, Netsmart AB, stiftelsen DIU och Sveriges Kommuner och Landsting. Initiativtagare är stiftelsen DIU och Sveriges Kommuner och Landsting.

Vanliga frågor

Vad är det som är speciellt med Kunskaps­skolan/Kunskaps­gymnasiet?

Det är framförallt två saker. Dels att alla elever behöver olika saker i skolan istället för samma saker och därför har vi organiserat skolan så att eleverna har viss möjlighet att påverka hur mycket tid de lägger på olika saker i skolan. Dels den nära kontakten mellan lärare och elev som byggs upp genom de personliga
handlednings­­samtalen. Läs mer om vår pedagogiska modell på grundskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passar ert arbetssätt för alla elever?

Absolut. Vårt arbetssätt innebär att eleven får lära sig att ta eget ansvar och bli självständig. Man behöver inte kunna arbeta självständigt när man börjar hos oss, det är något som eleven tränas i och under resan blir allt duktigare på.

Var finns era skolor?

Här hittar du våra grundskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontaktuppgifter finns längst ner på varje skolas hemsida.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd. Utbildningarnas viktigaste kännetecken är den pedagogiska modellen med en personligt utformad utbildning som ger kunskap och förmågor för framtiden.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan i Sverige ingår i ett internationellt nätverk av skolor runt om i världen med omkring 5 000 elever som följer hela eller delar av Kunskapsskolan arbetssätt, the KED Program.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.