Hem | Nyheter | Lärare om hur forskningsskicklighet bäst kan utnyttjas

Lärare om hur forskningsskicklighet bäst kan utnyttjas

NO-lärare med forskarbakgrund eller starkt forskningsintresse inom Kunskapsskolan Sverige samlades för att bland annat konferera kring hur man kan utveckla NO-undervisningen.

Kunskapsskolan har många skickliga och välutbildade lärare. Inom de naturorienterande ämnena finns fem lärare som doktorerat i något av dessa. Utöver de forskarutbildade lärarna finns lika många till som visat ett starkt forskningsintresse och bland dessa finns exempelvis vår licentiand i de naturorienterande ämnenas didaktik, Sebastian Andersson.

Med anledning av detta anordnade Kunskapsskolan en dag där lärarna fick träffa andra lärare inom Kunskapsskolan med samma bakgrund.

Dagen hölls på Stockholms Universitet och med på delar av dagen var professor Per-Olof Wickman och vår VD Fredrik Lindgren.

Några av de punkter som diskuterades var:

• På vilket sätt kan lärare med denna bakgrund bidra till att öka måluppfyllelsen i naturorienterande ämnen på huvudmannanivå?
  • På vilket sätt kan Kunskapsskolan centralt utvecklas för att attrahera och behålla medarbetare med denna kompetens?
  • Vilka möjligheter finns att bedriva forskning i de naturorienterande ämnenas didaktik inom Kunskapsskolan?

Dagen uppskattades mycket och är tänkt att följas upp med ytterligare en träff i vår. Möjligheter och resurser för att förverkliga ett internt forskningsprojekt inventeras och ett sådant ska förhoppningsvis kunna startas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Text: Roger Thuring, Talent manager Kunskapsskolan Sverige.

Professor Per-Olof Wickman