MENY
Hem | Nyheter | Lärarnas råd har fokus på utveckling

Lärarnas råd har fokus på utveckling

Kunskapsskolans "lärarnas råd” haft sitt första möte för läsåret. Ida Plogmark som arbetar på Internationella Kunskapsgymnasiet berättar mer.

I mitten av september träffade Kunskapsskolans HR-specialister och lärarnas råd på Kunskapsskolans huvudkontor för första gången detta läsår.

– Syftet med rådet är att diskutera idéer och feedback rörande arbetssituation samt hur miljön och strukturen fungerar på skolorna. På dessa möten tar vi upp allt vi lärare berörs av som inte handlar om pedagogik, berättar Ida Plogmark som arbetar på Internationella Kunskapsgymnasiet och varit medlem i rådet från början.

I lärarnas råd ingår totalt tio lärare som undervisar i olika ämnen och kommer från både Kunskapsgymnasiet och Kunskapsskolan. Just denna dag kunde fyra av rådets medlemmar närvara. Det är nu tre år sedan rådet startades och planen är att man ska ha ett möte i kvartalet.

Linn Henriksen HR-specialist på Kunskapsskolan och en av de som har ansvar för rådets sammankomster.

– Lärarnas råd är ett viktigt forum där vi kan diskutera frågor som rör skolornas verksamhet när det kommer till organisatoriska frågor. Vi diskuterar pågående utvecklingsprojekt och gruppen fungerar som en referensgrupp för HR-avdelningen i vårt arbete. Diskussionerna är givande och utvecklande och vi får chans att utbyta erfarenheter och ta del av olika perspektiv, säger hon.

Vanliga frågor

Vad är det som är speciellt med Kunskaps­skolan/Kunskaps­gymnasiet?

Det är framförallt två saker. Dels att alla elever behöver olika saker i skolan istället för samma saker och därför har vi organiserat skolan så att eleverna har viss möjlighet att påverka hur mycket tid de lägger på olika saker i skolan. Dels den nära kontakten mellan lärare och elev som byggs upp genom de personliga
handlednings­­samtalen. Läs mer om vår pedagogiska modell på grundskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passar ert arbetssätt för alla elever?

Absolut. Vårt arbetssätt innebär att eleven får lära sig att ta eget ansvar och bli självständig. Man behöver inte kunna arbeta självständigt när man börjar hos oss, det är något som eleven tränas i och under resan blir allt duktigare på.

Var finns era skolor?

Här hittar du våra grundskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontaktuppgifter finns längst ner på varje skolas hemsida.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd. Utbildningarnas viktigaste kännetecken är den pedagogiska modellen med en personligt utformad utbildning som ger kunskap och förmågor för framtiden.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan i Sverige ingår i ett internationellt nätverk av skolor runt om i världen med omkring 5 000 elever som följer hela eller delar av Kunskapsskolan arbetssätt, the KED Program.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.