Hem | Nyheter | Missvisande bild av friskolors etablering

Missvisande bild av friskolors etablering

Mikaela Valtersson, vice VD Kunskapsskolan.

Friskolor etablerar sig både i områden med högre socioekonomisk status och i mer utsatta områden, det visar en ny rapport som nu presenterats.

Den senaste tiden har en återkommande fråga i skoldebatten handlat om huruvida friskolor ligger i välbärgade områden. Karin Edmark och Nikolay Angelov, båda fil dr i nationalekonomi vid Stockholms respektive Uppsala universitet presenterar en ny ESO-rapport (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) på ämnet. De har analyserat vilka faktorer som varit viktiga för var man valt att starta friskolor mellan åren 1988 och 2009.

– Det är intressanta att rapporten visar att friskolor etablerar sig både i socioekonomiskt starka och svaga områden, säger Mikaela Valtersson vice VD på Kunskapsskolan och fortsätter:

– Det främsta sambandet verkar vara att friskolor etablerar sig där befolkningen är störst och växande. Detta är inte alls konstigt då man dels behöver elevunderlag och dels vill hjälpa till att ta hand om elevökningen, hellre än att konkurrera om existerande elever.

Friskolor etablerar sig ofta i borgerligt styrda kommuner.
– Vi söker samarbete med kommunen, inte konflikt, vilket gör att vi ogärna vill etablera oss där det finns motstånd för vår etablering. Det blir inte bra för någon part. Gott samarbete är bättre för alla, särskilt eleverna!

Läs hela rapporten här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster