Hem | Nyheter | Så säkerställer vi rättningen av nationella prov

Så säkerställer vi rättningen av nationella prov

Här är tre snabba frågor till Kiki Jerneheim som är rektor på Kunskapsgymnasiet Internationella.

1) Hur arbetar Kunskapsgymnasiet med rättningen av nationella prov?
– På Kunskapsgymnasierna sker samrättning, på skolorna eller mellan våra skolor. De ämneslag som har nationella prov rättar tillsammans och sambedömer de olika delmomenten.

2) Det verkar vara svårt att få en rättvis bedömning av resultatet mellan skolor, hur säkra är ni på att det blir rätt?
– Vi har gjort rättningen så säker som möjligt, med alla till buds stående medel. I år genomfördes till exempel rättningen av de nationella proven i svenska via Digiexam, som är en digital plattform där man kan föra in betygskriterierna direkt i anslutning till uppgifterna. Man kan även anonymisera proven. När slutbetygen på kurserna så småningom ska sättas samarbetar lärarna inom ämneslagen eller mellan skolorna även där.

3) Friskolor får i dag kritik för att de rättar nationella prov för snällt, vad säger du om den kritiken?
– Givetvis respekterar jag resultatet i rapporten även om jag tycker att det är lite tråkigt att man alltid väljer att ställa friskolor mot kommunala skolor. Ska vi helt kvalitetssäkra rättningen av nationella prov i Sverige så behöver vi nog införa extern rättning av en oberoende part oavsett vilken huvudman skolan har.