Hem | Nyheter | Skolkommissionen

Skolkommissionen

Idag har Skolkommissionen presenterat sitt slutbetänkande. Kunskapsskolan är positiva till en inriktning mot högre kvalitet i undervisningen, ökad likvärdighet och mer mångfald, men är kritiska till delar av förslaget som exempelvis lottning av skolplatser.

Skolkommissionen har haft i uppdrag att lämna förslag som leder till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen och ökad likvärdighet i skolan. Kommissionens betänkande föreslår bland annat en mer behovsstyrd resursfördelning, krav på skolhuvudmännens kapacitet och ett förändrat skolval.

- Än så länge finns många frågetecken runt betänkandet, men om detta kan leda till högre kvalitet för alla elever och bättre förutsättningar att möta elevernas behov är det positivt. Vi välkomnar också inriktningen mot minskad elevsegregation och ökad mångfald, säger Fredrik Lindgren, vd på Kunskapsskolan i Sverige.

Skolkommissionen föreslår ett obligatoriskt aktivt skolval och tydligare information om de olika skolorna. Kommissionen vill också att lottning ska ersätta kötid när det finns fler sökande än antalet skolplatser.

- Vi har länge efterlyst ett obligatoriskt skolval så att ett aktivt val blir norm. Det är en viktig princip att själv få välja den skola som passar eleven bäst och om alla väljer kan det bidra till mer mångfald i skolor och klasser. Vi ser gärna en begränsad kötid där man inte kan ställa barn i kö vid födseln. Men att hänvisa till Fru Fortuna och lotta ut skolplatser riskerar att undergräva legitimiteten i systemet. Då är det bättre att undersöka och utveckla möjligheterna att ge skolorna i uppdrag att åstadkomma en blandad elevsammansättning genom någon form av kvot, säger Fredrik Lindgren.