Hem | Nyheter | Vd och rektor på Kunskapsskolan byter roller för en dag

Vd och rektor på Kunskapsskolan byter roller för en dag

Hur är det att vara vd? Vilka är likheterna mellan att vara rektor och vd och vem har man som bollplank?

Det var några av de frågor som gjorde att Kunskapsskolan Nyköpings rektor Linda Teske och Kunskapsskolan Sveriges vd Fredrik Lindgren bytte roller under en dag. Här är deras samlade reflektioner.

Berätta, hur kom ni på den idén att praoa hos varandra?
Linda: Det var under Kunskapsskolans årliga kvalitetsdagar i våras som vi diskuterade lite om våra rektorsmöten och hur hur viktiga våra nätverk med rektorerna är. Som chef är man ganska ensam i sitt uppdrag. Då tänkte jag på hur det ser ut för Fredrik, vem är hans bollplank och hur ser en dag ut för honom? Sedan var processen igång.

Vad hade ni för förväntningar innan?
Fredrik: Det är svårt att täcka in allt en rektor och en vd arbetar med under endast en dag, men jag trodde nog kanske att det skulle vara mer brådskande frågor att lösa i stunden. Det enda som var lite akut var väl under morgonmötet när det var vissa lärare som var sjuka och det saknades personal i köket, men det gick ändå kontrollerat och lösningsinriktat till. Många delar är lika i våra roller såsom att bygga långsiktiga strukturer, en positiv kultur och delaktighet hos medarbetarna. När det sitter så rullar verksamheten i grunden på.
Linda: Jag förstår självklart att man inte tar övergripande och stora beslut varje dag som vd. Däremot tänkte jag att det är större ställningstaganden än på min nivå, som till exempel beslut som “ska vi trycka på kör för Chrome Books i hela verksamheten”.

Hur var det under dagen Linda?
Förväntningarna både stämde och inte stämde. Vissa frågor som dyker upp är lika oavsett nivå, spontana frågor eller att man behöver lösa saker “på vägen”. Jag upplevde dagen som vd som en relativt vanlig dag för en person i en chefsroll.
Hur var det under dagen Fredrik?

Jag är ofta ute på våra Kunskapsskolor men att få “praoa” är en helt annan sak än att göra vanliga skolbesök. Jag var mer “här och nu” i verksamheten.

Linda: För mig var det bland annat inspirerande då vi var på ett frukostseminarium att få ta del av viss omvärldsbevakning. Sådan input som jag vanligtvis inte får till vardags.

Vad tar ni med er för erfarenheter från dessa dagar?
Fredrik: Jag fick bland annat med mig mängder av bra inspel från både elever och lärare kring utvecklingsdelar som ljudanläggning i arenorna, förslag på NO-utrustning och annat.

Genom att gå bredvid och följa en medarbetares vardag får jag en en väldigt bra inblick i hur det faktiskt är. Nästa gång tror jag nog att jag vill byta med en lärare för att få reda på vad som funkar bra och mindre bra i den rollen. Det är viktigt med dialog kors och tvärs i organisationen och att byta perspektiv.

Linda: Jag skulle också behöva arbeta som lärare för att få full koll på hur en dag kan vara. När du praoade hos mig Fredrik, så kom jag på nya saker, infallsvinklar och idéer kring verksamheten på skolan. Något jag reagerade på under min dag som vd var att jag ser många tecken på transparens i organisationen. Alla frågor som dök upp under styrelsemötet kände jag igen även om jag inte kan allt om dem så har jag som rektor ändå hört talas om dem. Vi som rektorer får verkligen mycket information både via konferenser och nyhetsbrev.

Fredrik: Det var något som många frågade inför den här dagen, “ska hon vara med på allt?”. Byter man roller för en dag så måste man göra det till 100 procent. Jag tror på öppenhet och transparens. Allt i verksamheten ska hänga ihop för att bygga långsiktighet i värderingar och arbete. Det kan såklart vara kriser eller frågor som man först måste lösa i liten grupp, men det är tack och lov ovanligt.