Fakta om friskolor

Den nationella läroplanen
För att få driva en friskola måste man ha tillstånd från staten. Skolinspektionen fattar beslut om sådana tillstånd och för att få tillstånd måste friskolan bl a följa grunderna i den nationella läroplanen, ge eleverna kunskaper som till art och nivå motsvarar dem som eleverna i den kommunala skolan får, delta i de nationella proven i svenska, engelska och matematik etc.

Friskolor har rätt att utfärda betyg till eleverna. Dessa betyg har samma värde som betygen från kommunala skolor.

Kösystem
Friskolor måste vara öppna för alla elever. Det innebär att elever tas in med hjälp av en kö där anmälningsdatumet räknas eller genom den s k närhetsprincipen, dvs att eleverna i skolans närområde har förtur. Dessutom får en friskola ge förtur till elever som har ett eller flera syskon i skolan.

Friskolornas Riksförbund
Kunskapsskolan är medlem i branschorganisationen Friskolornas Riksförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och arbetar i linje med förbundets etiska riktlinjerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fristående skolor, precis som kommunala skolor, finansieras helt av offentliga medel och får inte ta ut elevavgifter. Alla elever har rätt och möjlighet att via ett aktivt val gå i fristående skola. Fristående skolor finns såväl inom förskolan, fritidshem, grund- och på gymnasienivå som på särskole- och gymnasiesärskola.

Alla elever i Sverige har en skolpeng. Skolpengen utgörs av ett grundbelopp för varje elev och ett tilläggsbelopp för elever som har behov av särskilt stöd.

Skolpengen ska inte bara täcka undervisningen, utan även utgifter som elevhälsa och måltider. Det är genom skolpengen som alla skolor finansierar sin verksamhet, kommunala som fristående skolor. Varje kommun beslutar själv nivån på skolpengen, som alltså varierar mellan olika kommuner.

En elev som väljer att gå i en friskola eller väljer en annan kommunal skola än den som kommunen tilldelat, har inte laglig rätt till skolskjuts. Däremot kan kommunen frivilligt erbjuda skolskjuts till elever som väljer en friskola och som har lång resväg till skolan.

Besök gärna Friskolornas Riksförbunds hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för ytterligare information om friskolor.