Film om idén bakom Kunskapsskolan

I slutet av 1990-talet föddes tanken hos Peje Emilsson om att starta en skola. Peje Emilsson är kanske mest känd som grundare av Kreab 1970, ett av Sveriges största kommunikations­konsult­bolag. Han har också startat Demoskop som gör opinions­undersökningar. Peje är entreprenör på flera områden där den gemensamma nämnaren för verksamheterna är att han vill göra saker bättre.

Peje bestämde sig för att starta en skola som han saknade när han själv var barn - en skola som utgår från att alla människor är olika.

"Min drivkraft är att göra det som är viktigt och mitt svar på frågan vad som är viktigt är att ge barnen en så bra start i livet som möjligt", säger Peje.

Det nya skolföretaget drogs igång i januari 1999. Anders Hultin, tidigare politiskt sakkunnig på utbildnings­departementet, ledde förberedelserna tillsammans med Pejes dotter Cecilia Carnefeldt, före detta utbildningsministern Per Unckel och national­ekonomen Nils Lundgren.

Namnet Kunskapsskolan fångar det de ville erbjuda - en skola där det livsavgörande lärandet står främst. Affärsidén är att erbjuda utbildning i framkant där eleven, dess mål och förutsättningar står i centrum. Genom ett gemensamt arbetssätt för en personligt utformad utbildning och ett internationellt nätverk skapar vi samordnings­fördelar samt utbyter idéer och erfarenheter. På så sätt blir Kunskapsskolan det naturliga utbildningsvalet. Företagets vision vägleder varje skoldag:

"Kunskapsskolans vision är att ge nästa generation de bästa förut­sättningarna att anta dagens utmaningar och forma morgon­dagens samhälle.”

I augusti 2000 öppnade Kunskapsskolan sina första fyra grundskolor. Idag har Kunskapsskolan i Sverige vuxit till 29 grundskolor, sju gymnasier samt vuxenutbildning i Sverige.

Kunskapsskolans moderbolag, Kunskapsskolan Education, arbetar med att utveckla ett internationellt nätverk av skolor som följer hela eller delar av Kunskaps­skolans arbetssätt, the KED Program.