Nya skolor

Att starta en ny skola är en process som tar flera år. För oss är det mycket viktigt att ha tidiga och goda kontakter med berörda kommuner för att kunna ha gott samarbete och en konstruktiv dialog. Vi arbetar främst med etableringar i kommuner med befolkningstillväxt där vi kan vara en del i att erbjuda utbildningsplatser för nya elever. Utifrån det arebtar vi med att göra en analys av kommunerna, undersökning av förutsättningar och etablera kontakter.

Året innan start bestämmer vi oss för vilka orter vi ska söka etableringstillstånd för. Inför den ansökan görs en marknadsundersökning på de aktuella orterna för att ta reda på vilket intresse som finns bland elever och föräldrar för en Kunskapsskola. Fortsatta kontakter tas löpande med kommunen och lokala fastighetsägare.

Senast den sista januari året före den planerade skolstarten lämnas sedan ansökan om tillstånd att starta in till Skolinspektionen. Tillståndsbeslut brukar komma från Skolinspektionen senast under september året innan den planerade skolstarten. Tillstånden gäller i två år.

Vi söker löpande under året efter lämpliga lokaler på de orter där vi har eller planerar att söka tillstånd för. Det största hindret för en etablering brukar vanligtvis vara bristen på lämpliga lokaler. Kontakta vice VD Torbjörn Bindekrans om du har frågor kring nyetableringar.

De lokaler vi söker bör se ut enligt följande:

• Total yta: 1900-2600 kvm.
  • Antal våningar: Ett eller två plan
  • Planlösning: Helst kvadratisk med pelarkonstruktion eller bärande ytterväggar, så att innanmätet kan "blåsas ut" och byggas nytt.
  • Takhöjd: Gärna högre än normal för att medge utrymme för extra ventilation
  • Lokalisering: Fastigheten bör ligga bra till kommunikationsmässigt
  • Utemiljö: För våra grundskolor vill vi ha en möjlighet till en utemiljö där eleverna kan ta rast.

Kontakta gärna oss om du har en lokal som uppfyller ovanstående krav på info@kunskapsskolan.se.