Om företaget
Jobba hos oss

Både försteläraren Bibbi Hedström och Kunskapsskolans pedagogik- och utvecklingschef Stina Myringer-Karlsson deltog i förstelärarkonferensen.

”Vi vill boosta våra förstelärare”

Under en endagskonferens blir Kunskapsskolans förstelärare boostade i sin roll och får ta del av spännande forskning.

– Vi vill erbjuda ett givande program med intressanta föreläsningar och samtidigt låta förstelärarna träffas och utbyta erfarenheter, säger Stina Myringer-Karlsson, pedagogik- och utvecklingschef.

Kunskapsskolan jobbar tight med sina lärare, bland annat med de förstelärare som finns på skolorna och som arbetar med pedagogisk utveckling.

– I den här rollen kan vissa ibland känna sig lite ensamma. Vi vill underlätta för våra förstelärare och stötta dem i sitt uppdrag. Det innebär bland annat att skapa tillfällen att träffas för att utbyta erfarenheter, men också att höja deras kompetens, säger Stina Myringer-Karlsson.

Kunskapsskolans förstelärare ingår i olika kluster och träffas flera gånger om året. Nu hålls dessutom en konferens på temat forskning för alla förstelärare. På agendan finns flera föreläsare, bland andra Sebastian Andersson, doktorand på Stockholms universitet och lärare på Kunskapsskolan. Han pratar om hur man utvecklar undervisningen med hjälp av praktiknära forskning.

”Viktigt att lära av forskningen”
Kristina Bähr, är författare, föreläsare och specialistläkare inom barnmedicin. Den här dagen föreläser hon om inlärningens mekanismer och den växande hjärnan.

– För oss är det viktigt att lära av forskning. Den här konferensen är en del i det, säger Stina Myringer-Karlsson.

Petter Enlund, projekt- och utvecklingsledare, presenterar konferensens program.

De som arbetar som förstelärare på Kunskapsskolan har tydliga uppdrag som ser lite olika ut beroende på vilken skola de jobbar på. Det kan bland annat handla om att handleda och stötta nya medarbetare, utveckla handledningen och hålla i utvecklingsprojekt och pedagogiska kaféer.

Bibbi Hedström är förstelärare i matematik och NO och jobbar på Kunskapsskolan Enköping. Hon har varit lärare i 20 år och förstelärare i tre år.

När jag fick frågan om den här rollen kände jag skräckblandad förtjusning och tänkte att ”vad ska lilla jag bidra med”. Men det är så roligt, att vara förstelärare ger mycket energi och man blir peppad.

”Det är skönt att ha någon att bolla med”
Vad tycker du om att Kunskapsskolan anordnar en sådan här konferens?
Det känns jättespännande. Man får en massa input och det är kul med ny forskning. Jag inte hinner läsa en massa forskningsrapporter och då är ett sådan här tillfälle väldigt bra och utvecklande, säger Bibbi.

På Kunskapsskolan Enköping jobbar förstelärarna mycket tillsammans.

Vi är ett gäng, med olika infallsvinklar och idéer. Det är skönt att ha några att bolla med. Det gör att man inte känner sig ensam i sin roll. En sådan här konferens möjliggör ju även möten med andra. Man lära känna nya kollegor och det är roligt att ses och utbyta erfarenheter.

Ola Holma är förstelärare i alla SO-ämnen och jobbar på Kunskapsskolan Uppsala Norra. Han har haft sin förstelärartjänst sedan i vintras.

Försteläraren Ola Holma menar att en sådan här typ av konferens leder till samtal.

 

Den här konferensen handlar ju om forskning kopplat till praktiken och det är ju alltid värdefullt. Det forskas på så många områden att det sipprar ner till oss är inte fel. Vi ska försöka hålla oss ajour med nya rön och då är det alltid bra att fylla på med ny kunskap, säger Ola.

”Det är viktigaste är att våga”
Han berättar att det finns en bra dialog mellan förstelärarna på Kunskapsskolan Uppsala Norra och även med de som jobbar på Kunskapsgymnasiet i Uppsala.

En sådan här konferens leder till samtal. Det är väl det som är syftet med de flesta konferenser. Man får tid för reflektion - både i pauserna och efteråt. Tanken är ju att vi ska ta med oss något hem, säger han.

Ola menar att det är viktigt att som förstelärare vara på tårna hela tiden.

Visst är det bra med rutin och struktur. Men man får se upp så man inte gör som man alltid har gjort utan också kastar sig ut i det okända. Ibland blir det fel och då får man göra om. Det viktigaste är att våga, säger Ola.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018