Om företaget
Jobba hos oss

Torbjörn Bindekrans läser upp motiveringen inför pristagaren Helena Åström.

Lärare fick 50 000 kronor i kompetensutveckling


Helena Åström på Kunskapsgymnasiet Malmö och Jenny Ljung på Kunskapsskolan Uppsala Norra får sina elever att vilja lyckas och uppskattas av kollegorna. För sina insatser har de nu tilldelats 50 000 kronor var i kompetensutveckling genom det nyinstiftade lärarpriset årets Bindekrans.


Alla organisationer är beroende av sina medarbetare för att lyckas - och det gäller i synnerhet i skolans värld. För att uppmärksamma några av alla fantastiska lärare inom Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet skapades därför lärarpriset årets Bindekrans, som inför läsårsstarten nu delades ut för första gången.

Vinnarnas motiveringar
Vinnare på gymnasiet blev Helena Åström, som är lärare i svenska på Kunskapsgymnasiet Malmö. Hennes motivering löd så här:
”Helena behärskar konsten att kunna utmana. Hon får eleverna att arbeta och låter dem lyckas. Förväntningarna är höga och resultaten goda. Lika uppskattad som hon är bland eleverna är hon bland arbetskamraterna. För Helena är det självklart att dela med sig och samarbeta över ämnesgränserna. Med sitt professionella och vetenskapliga förhållningssätt är hon en stor tillgång för Kunskapsskolan.”

Jenny Ljung, som är lärare i matematik, NO och teknik på Kunskapsskolan Uppsala Norra, fick priset för grundskolan. Hennes motivering löd så här:
”Jenny fångar elevernas nyfikenhet och intresse för de ämnen hon undervisar i. Hon får eleverna att vilja lyckas och se värdet av kunskap och utbildning. Jenny är skicklig i att nå fram till alla elever och kanske speciellt de med lite större utmaningar. Med sitt professionella och förtroendefulla sätt vinner hon förtroendet både hos elever, föräldrar och kollegor. Jenny bidrar också genom att vara drivande i ett antal projekt både på skolan och inom företaget.”

Prisutdelaren Torbjörn Bindekrans, pristagaren Jenny Ljung och vd Fredrik Lindgren tillsammans på scenen under prisutdelningen.

Mottog jubel från kollegorna
Utdelningen av priset skedde under årets kick-offer och prisutdelare var Torbjörn Bindekrans, en av de absoluta pionjärerna, som var med och utvecklade Kunskapsskolans pedagogik. Det blev två högtidliga ceremonier med överraskade och rörda pristagare, som kröntes med varsin bindekrans och samtidigt mottog jubel från kollegorna.

– Jag är jätteglad, sa en chockad Jenny Ljung från scenen under prisutdelningen.

I samband med att priset delades ut berättade Torbjörn Bindekrans att det var väldigt roligt att det hade kommit in så många motiveringar och att det hade varit ett svårt jobb att utse vinnarna eftersom det finns så många starka kandidater.

Skolorna rektorer nominerar
Årets Bindekrans kommer att delas ut varje år till en lärare på Kunskapsgymnasiet och en lärare på Kunskapsskolan och det är skolornas rektorer som nominerar sina medarbetare. Priset består av 50 000 kronor i kompetensutveckling.

I kommittén som utser vinnarna sitter styrelseordförande Cecilia Carnefeldt, vd Fredrik Lindgren, gymnasiechefen Stina Jonsson, grundskolechefen Kerstin Wirstedt, pedagogik- och utvecklingschefen Stina Myringer-Karlsson och Torbjörn Bindekrans, som numer har gått i pension och lämnat sina uppdrag på Kunskapsskolan.

Här är kriterierna för priset:
”Årets Bindekrans går till en lärare som systematiskt, med höga förväntningar, stort engagemang och kreativitet, visat på förmågan att bygga goda relationer med sina elever. Läraren har fått eleverna att ta en aktiv roll i sin läroresa, vilket lett till att de nått längre än de trodde var möjligt både när det gäller ämneskunskaper och förmågor. Årets Bindekrans-läraren är en aktiv, lösnings- och målfokuserad lagspelare som personifierar Kunskapsskolans pedagogiska idé och värderingar.”

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018