Om företaget
Jobba hos oss
Sebastian Björnhammer

Sebastian Björnhammer från Kunskapsskolans pedagogik- och utvecklingsavdelningen.

Lyckad forskningskonferens under höstlovet

Deltagarna har lämnat lokalerna och portarna stängts till årets version av Lärarnas Forskningskonferens, som ägde rum igår.

- Det blev en energifylld dag och vi är mycket nöjda med evenemanget i stort, själva innehållet och de givande frågestunder som följde efter varje presentation, säger Sebastian Björnhammer på Kunskapsskolans pedagogikavdelning, en av dem som varit med arrangerat konferensen.

Under höstlovet äger Lärarnas forskningskonferens rum - och i år stod Kunskapsskolan för värdskapet. Sebastian Björnhammer från Kunskapsskolans pedagogikavdelning är en av dem som varit med och jobbat fram programmet.

Kan du kort berätta om Lärarnas forskningskonferens (LKF)?

- Det är en årlig konferens med fokus på forskning av och för lärare. I år var vi på Kunskapsgymnasiet Globen där 370 deltagare kunde lyssna till 60 olika presentationer av pågående eller avslutade forskningsprojekt.

Hur inleddes dagen?

- Vi började på Quality Hotel Globe där Kunskapsskolans vd Cecilian Carnefeld hälsade alla välkomna, berättade om Kunskapsskolans arbetssätt och hur Kunskapsskolan arbetar utifrån en vetenskaplig grund. Därefter höll huvudtalaren Malin Tväråna, från Uppsala universitet, en presentation kring hur lärares forskning kan bli en språngbräda för skolans bildningsuppdrag.

Vilka deltog på konferensen?

- 16 olika huvudmän och 12 lärosäten fanns representerade. Dessutom deltog andra organisationer som Skolforskningsinstitutet, där deras direktör Christina Månberg, presenterade vilka forskningsprojekt som skulle få Skolforskningsinstitutets forskningsbidrag.

Hur var stämningen?

- Konferensen var full av energi. Det är tydligt att denna typ av mötesplatser, där praktiknära forskning kan spridas, behövs. Dessutom blir det en naturlig arena för dem som arbetar i praktiknära forskningsprojekt, där de kan pröva sina preliminära resultat. Alla dagens presentationer avslutades med en frågestund då åhörarna kunde komma med fördjupade frågor såväl som nya perspektiv. Eftersom konferensen vänder sig till alla som är intresserade av praktiknära forskning kunde frågor handla både om vad resultaten innebär i praktiken och hur forskningen genomförts. Både frågor från lärare och professorer ger extremt viktiga perspektiv för kvaliteten i den praktiknära forskningen.

Berätta om några av evenemangets höjdpunkter?

- Ja, att så många av Kunskapsskolans lärare var med och presenterade pågående forskningsprojekt var en höjdpunkt i sig, projekt som alla bidrar med en del i hur vi kan skapa de bästa förutsättningarna för våra elever att lyckas i skolan. Frågeställningarna berörde allt från socialt skrivande på mellanstadiet till elevernas uppfattning om vad som är viktigt för lärande om mekanisk spänning inom hållfasthetsläran. På konferensen pratade jag dessutom med en professor som berömde våra lärares förmåga att hålla engagerande och inspirerande presentationer. Det var roligt och jag kan inte annat än att hålla med, engagemanget var tydligt.

Så här dagen efter, har du fått några reaktioner på evenemanget?

- Ja, väldigt många kom fram och tackade Kunskapsskolan för hur vi organiserat konferensen. Vi är många från flera olika avdelningar som arbetat med detta och jag tycker att alla som bidragit har gjort ett fantastiskt jobb. En särskild eloge vill jag ge Kunskapsgymnasiet Globen som lånade ut sina lokaler. Vi hade också flera gymnasieelever, elevambassadörer från skolan, som bland annat hjälpte till genom att se till att deltagarna hittade till rätt salar. Många besökare hyllade eleverna för deras insats och det var väldigt roligt, säger Sebastian Björnhammer.

Läs artikeln med konferensgeneralen Jenny Rosengren från Kunskapsgymansiet Malmö, som berättar mer om Lärarnas forskningskonferens.

 

Cecilia Carnefeldt

Kunskapsskolans styrelseordförande Cecilia Carnefeldt öppnade konferensen.

Malin Tväråna

Dagens keynote-speaker Malin Tväråna från Uppsala universitet pratade utifrån rubriken ”Lärares forskning - språngbräda eller återvändsgränd”.

Niklas Åkerblom och Karin Rådberg

Niklas Åkerblom och Karin Rådberg, poddvärdar för Kunskapsskolans podd Skolprat, var självklart på plats.

Helena Åström

Konferensgeneralen Jenny Rosengren från Kunskapsgymnasiet Malmö.

Bord med broschyrer.

Lärarnas forskningskonferens ägde rum på Kunskapsgymnasiet Globen.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018