Om företaget
Jobba hos oss
Cecilia Carnefeldt, styrelseordförande för Kunskapsskolan.

Cecilia Carnefeldt, Kunskapsskolans styrelseordförande.

Mer öppenhet ska gagna eleverna

Kunskapsskolan välkomnar ökad öppenhet och transparens inom skolväsendet, men avstyrker förslaget om att införa offentlighetsprincipen i friskolor. Det framgår av Kunskapsskolans remissvar på Skolinformationsutredningen (SOU 2024:28).

– Fler handlingar än idag kan bli offentliga, men det måste göras utan att onödig och dyr administration drar resurser från eleverna, säger Cecilia Carnefeldt, styrelseordförande för Kunskapsskolan.

Kunskapsskolan anser att öppenhet och transparens är positivt i alla skolverksamheter, oavsett huvudman.

– Det är en förutsättning för att verksamheterna ska kunna granskas och för att elever och vårdnadshavare ska kunna göra ett informerat val. Mer öppenhet ska gagna eleverna, säger Cecilia Carnefeldt.

Redan idag är många handlingar offentliga, bland annat genom tillsynsmyndigheternas rätt till insyn gällande exempelvis ekonomi, kvalitet och resultat. För att öka öppenheten ytterligare förespråkar Kunskapsskolan en insynslag. En sådan lag skulle tydliggöra vilka handlingar som ska vara offentliga och därmed tillgodose behovet av insyn och transparens.

– En insynslag är mycket mer ändamålsenligt för att öka transparensen än att införa offentlighetsprincipen i friskolor. Offentlighetsprincipen skulle kraftigt öka administrationen och kostnaderna och det skulle i sin tur riskera att dra resurser från elevernas undervisning, säger Cecilia Carnefeldt.

Friskolor har idag vare sig kompetens, processer eller systemstöd för att hantera diarieföring, arkivering och utlämning av alla de handlingar som offentlighetsprincipen skulle omfatta. Kunskapsskolan varnar för att en sådan förändring skulle innebära en betydande ökning av administrationen, både centralt och på varje skola. Samtidigt menar man att effekten inte skulle stå i proportion till det lagstiftaren vill uppnå.

– Offentlighetsprincipen finns till för att granska makt som utövas av offentliga organ. Fristående skolor är inte, och bör inte vara, myndigheter. En insynslag skulle innebära långtgående krav på öppenhet och transparens kring de handlingar som behövs för insyn, granskning och ett informerat skolval, men är betydligt enklare att administrera. Det vore en bra väg framåt, säger Cecilia Carnefeldt.

Läs remissvaret här: Yttrande över slutbetänkande av Skolinformationsutredningen SOU 2024:28 Pdf, 154.4 kB.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018