Om företaget
Jobba hos oss
Per Westerlind, lärare på Kunskapsgymnasiet Göteborg.

Per Westerlind, lärare på Kunskapsgymnasiet Göteborg.

Per Westerlinds praktiknära forskning har publicerats

Hej Per Westerlind, lärare i teknik på Kunskapsgymnasiet Göteborg, som har gjort ett forskningsprojekt om vilket en artikel nu publicerats i Design and Technology Education.

Hur känns det här?

- Att vi har fått möjligheten att presentera resultaten nationellt och internationellt känns inspirerande. Det har varit intressant och roligt att studera hur kunskap uppfattas av elever initialt inom ett tekniskt område som hållfasthetslära. Självklart är det intressant att förstå hur elever lär sig och viktigt för att vara till stöd vid kunskapsutveckling.

Vad handlar forskningen om?

- Vi har inriktat oss på hur elever som läser kursen teknik 1, uppfattar och tar till sig begrepp och terminologi inom hållfasthetslära. Begrepp som vi har studerat är spänning, töjning och relationen mellan dessa två begrepp.

Du har bedrivit forskningsprojektet tillsammans med Caroline Fagerström, lärare från Bromma gymnasium. Hur har det varit att samarbeta med någon från en annan skola i en annan stad?

- När något som är lite okänt ska studeras underlättar det att ha någon att prata och diskutera med. Vi har olika kunskapsnivå och erfarenhet av att lära ut hållfasthetslära och som lärare påverkas den egna undervisningen av elevernas kunskapsnivåer. Min kollega hade tidigare erfarenhet av forskning och därmed en större erfarenhet inom detta än jag, som har varit värdefull för vår studie. Det geografiska avståndet oss emellan har inneburit att vi har genomfört analyserna självständigt. Därefter har vi diskuterat våra individuella tolkningar digitalt och formulerat gemensamma slutsatser.

Vad har ni kommit fram till?

- Genom vår tematiska analys och statistiska metoder har vi visat att det finns ett tydligt samband mellan å ena sidan läraren och de tematiska grupperna och å andra sidan den klass som eleven tillhör och de tematiska grupperna.

Hur kommer era slutsatser att kunna användas i teknikundervisning?

- Vi har kommit en bit på vägen, men innan det här används i undervisningen krävs kompletterande forskning, säger Per Westerlind.

Här kan du läsa hela publikationen. Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om Per Westerlinds och Caroline Fagerströms forskning. Länk till annan webbplats.

Fakta

  • Alla lärare inom Kunskapsskolan har möjlighet att ansöka om att få driva eller delta i forskningsprojekt via STLS. STLS är Stockholms universitets satsning inom ramen för ULF Länk till annan webbplats.(Utbildning, Lärande, Forskning).
  • Inom ramen för ULF har Kunskapsskolan även avtal med andra universitet där Kunskapsskolans lärare kan delta i lokala samverkansprojekt kring praktiknära forskning, exempelvis ULF-nätverk kring matematik och även betyg och bedömning vid Malmös universitet.

 

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018