Kerstin Larsson, rektor på Kunskapsgymnasiet Västerås.
Intresset för Kunskapsgymnasiet Västerås ökar och antalet sökande elever har gått upp med nästan 100 procent de senaste två åren. Vi frågar skolans rektor, Kerstin Larsson, och huvudambassadören, Deen Al-Gayyim, som går sitt tredje år på naturvetenskapsprogrammet, om varför de tror att det har gått så bra.
Intresset för Kunskapsgymnasiet Västerås ökar och antalet sökande elever har gått upp med nästan 100 procent de senaste två åren. Vi frågar skolans rektor, Kerstin Larsson, och huvudambassadören, Deen Al-Gayyim, som går sitt tredje år på naturvetenskapsprogrammet, om varför de tror att det har gått så bra.
Grattis till det stora antalet sökande elever i förra och det här årets gymnasieval! Hur känns det?
– Det känns jätteroligt att vi på riktigt ser positiva resultat tack vare det förändringsarbete vi har bedrivit under flera år på skolan, svarar Kerstin.
Varför ökar det just nu?
– Vi har jobbat stenhårt med att få till en kvalitativ lärmiljö som präglas av studiero och tydlighet. Lärarnas undervisning och lektioner uppskattas och studiecoacherna har lyckats engagera eleverna i arbetet med skolkulturen. Eleverna trivs, är delaktiga och känner sig trygga.
Kerstin tror också att skolans rykte har förbättrats och Deen pekar på flera anledningar till det ökade söktrycket.
– Det märks till exempel hur engagerade ambassadörerna är på våra öppna hus och att de ser till så alla känner sig inbjudna. Det smittar av sig på besökarna.
Hur jobbar skolan med de öppna husen?
– Vi jobbar mycket med delaktighet, säger Kerstin. Vi har gjort våra öppna hus mer interaktiva istället för att ha en klassisk envägskommunikation. Eleverna ska vara välinformerade när de gör sina val.
Gymnasiemässan i Västerås ägde rum i november och skolans första öppna hus lördagen efter mässan. Det betyder att skolan under mässan kunde dela ut ett öppet hus-program i form av en folder och på så sätt bjuda in mer aktivt än bara genom annonser.
– Det är stor skillnad att få en folder i handen med ett trevligt ”hoppas vi ses igen på lördag!”, menar Kerstin.
På varje program finns ett programlag som planerar aktiviteter på de öppna husen. De får hjälp av elevambassadörerna under ledning av en ansvarig medarbetare och skolans huvudambassadörer.
– Vi bjuder också in till och organiserar våra ”prova-på-dagar” på ett nytt sätt. Tidigare låg de under en bestämd tidsperiod. Nu använder vi oss av en QR-kod på mässan där intresserade elever kan scanna in sina uppgifter och sitt programintresse i ett formulär. Sen organiserar vår koordinator och en ansvarig ambassadör en bra dag som passar för var och en av dem.
Vad gör en elevambassadör för att sprida information om skolan under året?
– Deen och fem andra elever är huvudambassadörer på skolan. Förutom att ta ett större ansvar så gör de egentligen samma saker som ambassadörerna med tillägget att de förbereder de andra ambassadörerna, planerar möten och håller i bemanningen inför de öppna husen, säger Kerstin.
– Eftersom eleverna själva väljer om de vill vara ambassadörer så behöver vi egentligen bara vara ärliga, berättar Deen. Sen gör vi också Tiktok-filmer och ger tips på idéer för skolans Instagram-inlägg.
Att bli ambassadör var något som Deen bara tänkte testa under ettan men som blev något hon såg fram emot att fortsätta med. Som huvudambassadör har hon fått utveckla sitt ledarskap, öva sin retorik och samarbeta med de andra i gruppen.
– Det var roligt att få träffa så många nya människor och få träna på att prata och svara på frågor. Frågor som jag själv undrade över när jag sökte till gymnasiet.
Vad betyder det för verksamheten att skolan växer?
– Det betyder mycket, svarar Kerstin. Det är viktigt att vi fyller på med fler elever för att behålla stabila undervisnings- och medarbetargrupper. Vi får också en bättre gruppdynamik i klasserna på köpet.
– Risken med en liten skola är att det kanske inte finns någon man klickar med, menar Deen. Med fler elever blir det en multikulturell miljö där alla kan känna sig hemma.
Kommer den positiva trenden att fortsätta?
– Det är jag övertygad om, säger Kerstin. Däremot kan vi inte slappna av. Det gäller att vara på tårna, snappa upp förändringar och skruva på saker så vi alltid håller en hög nivå. På så sätt behåller vi också vårt goda rykte.
Deen tror definitivt att trenden kommer hålla i sig.
– Många nya ambassadörer är elever som jag minns att jag träffade på gymnasiemässan. Att de gör ett så bra jobb beror på att de är nöjda med skolan. Sprider de den positiva stämningen vidare så kommer trenden att fortsätta.
© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018