Om företaget
Jobba hos oss
Robert Thornberg.

Professor Robert Thornberg. Foto: Magnus Johansson, LiU

Professor Robert Thornberg ny medlem i Kunskapsskolans vetenskapliga råd

Robert Thornberg är rankad som en av världens främsta experter på forskning om mobbning. Sedan årsskiftet är han medlem i Kunskapsskolans vetenskapliga råd.

– Jag hoppas kunna bidra i frågor som rör skolklimat, sociala relationer och värdegrundsarbete, säger han.

Robert Thornberg är professor i pedagogik på institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet. Hans forskning berör ämnen som mobbning, skolklimat och ledarskap i klassrummet. Han har publicerat över 100 vetenskapliga artiklar som har citerats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

– Elever blir mobbade i skolan varje dag och förekomsten tycks dessvärre öka. Skolans värdegrundsarbete är viktigt för att motverka det, säger Robert Thornberg, som i år är ny medlem i Kunskapsskolans vetenskapliga råd.

Rådet består av ett antal forskare inom utbildningsområdet, som genom diskussioner bidrar med vetenskapliga perspektiv och vägledning i olika pedagogiska frågeställningar.

Vad vill du bidra med i Kunskapsskolans vetenskapliga råd?

– Jag hoppas kunna hjälpa till i frågor som rör mina expertområden; skolklimat, mobbning, sociala relationer och ledarskap. Som forskare känns det meningsfullt att kunna vara med och bidra till skolans verksamhet. Kunskapen ska inte stanna hos oss forskare, utan komma till nytta i praktiken. Jag ser fram emot att få träffa de övriga medlemmarna för första gången i maj.

Du har forskat om mobbning i många år. Vilka stora slutsatser har du har kommit fram till?

– Att skolans värdegrundsarbete har ett tydligt samband med hur eleverna presterar. Ett gott klassrumsklimat och skolklimat samt bra relationer mellan elever och lärare hänger samman med att eleverna är mer engagerade och lyckas bättre i skolan, mår bättre mentalt och i lägre grad är involverade i mobbning och andra former av kränkningar. En annan intressant slutsats är att de negativa konsekvenserna av att bo i ett socioekonomiskt utsatt område för skolprestationer minskar om man går i en skola med ett positivt skolklimat.

Varför blev du intresserad av de här frågorna?

– Jag har alltid varit intresserad av sociala relationer. När jag började doktorera riktade jag in mig på värdegrundsarbete i skolan. Då såg jag exempel på elever som uppförde sig exemplariskt i klassrummet men betedde sig illa mot kamrater på rasterna. Det gjorde att jag började intressera mig för mobbning och “the dark side” av värdegrundsarbetet.

Vad är viktigast för att förhindra mobbning?

– Om jag hade kunnat ge ett enkelt svar på den frågan hade jag nog fått ett pris. Men det är viktigt att tänka främjande och förebyggande istället för att lägga mest krut på att dokumentera och åtgärda händelser som redan skett. Lärarens ledarskap i klassrummet är här en viktig faktor, liksom det gemensamma arbetet med att utveckla ett positivt skolklimat tillsammans med eleverna. Skolan behöver arbeta offensivt och proaktivt och alla på skolan – rektor, medarbetare och elever – måste vara med i värdegrundsarbetet, säger Robert Thornberg.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018