MENY

Historia

I slutet av 1990-talet föddes tanken hos Peje Emilsson om att starta en skola. Peje Emilsson är kanske mest känd som grundare av Kreab 1970, ett av Sveriges största kommunikations­konsult­bolag. Han har också startat Demoskop som gör opinions­undersökningar. Peje är entreprenör på flera områden där den gemensamma nämnaren för verksamheterna är att han vill göra saker bättre.

Peje bestämde sig för att starta en skola som han saknade när han själv var barn - en skola som utgår från att alla människor är olika.

"Min drivkraft är att göra det som är viktigt och mitt svar på frågan vad som är viktigt är att ge barnen en så bra start i livet som möjligt", säger Peje.

Det nya skolföretaget drogs igång i januari 1999. Anders Hultin, tidigare politiskt sakkunnig på utbildnings­departementet, ledde förberedelserna tillsammans med Pejes dotter Cecilia Carnefeldt, före detta utbildningsministern Per Unckel och national­ekonomen Nils Lundgren.

Namnet Kunskapsskolan fångar det de ville erbjuda - en skola där det livsavgörande lärandet står främst. Affärsidén är att erbjuda utbildning i framkant där eleven, dess mål och förutsättningar står i centrum. Genom ett gemensamt arbetssätt för en personligt utformad utbildning och ett internationellt nätverk skapar vi samordnings­fördelar samt utbyter idéer och erfarenheter. På så sätt blir Kunskapsskolan det naturliga utbildningsvalet. Företagets vision vägleder varje skoldag:

"Kunskapsskolans vision är att ge nästa generation de bästa förut­sättningarna att anta dagens utmaningar och forma morgon­dagens samhälle.”

I augusti 2000 öppnade Kunskapsskolan sina första fyra grundskolor. Idag har Kunskapsskolan i Sverige vuxit till 29 grundskolor, sju gymnasier samt vuxenutbildning i Sverige.

Kunskapsskolans moderbolag, Kunskapsskolan Education, arbetar med att utveckla ett internationellt nätverk av skolor som följer hela eller delar av Kunskaps­skolans arbetssätt, the KED Program.

Vanliga frågor

Vad är det som är speciellt med Kunskaps­skolan/Kunskaps­gymnasiet?

Det är framförallt två saker. Dels att alla elever behöver olika saker i skolan istället för samma saker och därför har vi organiserat skolan så att eleverna har viss möjlighet att påverka hur mycket tid de lägger på olika saker i skolan. Dels den nära kontakten mellan lärare och elev som byggs upp genom de personliga
handlednings­­samtalen. Läs mer om vår pedagogiska modell på grundskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Passar ert arbetssätt för alla elever?

Absolut. Vårt arbetssätt innebär att eleven får lära sig att ta eget ansvar och bli självständig. Man behöver inte kunna arbeta självständigt när man börjar hos oss, det är något som eleven tränas i och under resan blir allt duktigare på.

Var finns era skolor?

Här hittar du våra grundskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gymnasierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontaktuppgifter finns längst ner på varje skolas hemsida.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och företags- och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd. Utbildningarnas viktigaste kännetecken är den pedagogiska modellen med en personligt utformad utbildning som ger kunskap och förmågor för framtiden.

De första skolorna startades år 2000. Kunskapsskolan har 28 grundskolor, 1 resursskola och 7 gymnasier med totalt 13 300 elever. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan i Sverige ingår i ett internationellt nätverk av skolor runt om i världen med fler än 10 000 elever som följer hela eller delar av Kunskapsskolans pedagogiska modell, the KED Program. Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.