Cecilia Carnefeldt, styrelseordförande för Kunskapsskolan i Sverige.
Regeringens utredning om vinster och villkor i friskolesektorn har presenterats. Kunskapsskolan varnar för att förslagen gör det svårare att driva friskolor och kan leda till minskad valfrihet för elever och lärare.
Utredningen Vinster i skolan - skärpta villkor i friskolesektorn, innehåller förslag om att begränsa vinst vid ägarbyten, nystart av skolor och kvalitetsbrister. Dessutom föreslås förbud mot värdeöverföringar samt särredovisning av varje enhet.
– Den här utredningen vill komma åt några få oseriösa aktörer, men slår brett mot alla seriösa och välfungerande verksamheter. Jag ser inte att det här kommer att hjälpa en enda elev, tvärtom blir det svårare att driva friskolor och det kan leda till minskad valfrihet för elever och lärare, säger Cecilia Carnefeldt, styrelseordförande för Kunskapsskolan i Sverige.
Vinstutdelning ska inte få ske de första fem åren efter att en skola startat eller förvärvats och inte heller om skolan tar emot statsbidrag eller får förelägganden från Skolinspektionen.
– Jag är övertygad om att alla samhällsmedborgare vinner på att det finns olika aktörer som bidrar till att driva, utveckla och förbättra svensk skola. Eftersom statsbidragen är en viktig del av skolans finansiering och förelägganden utfärdas även i detaljfrågor, kan det som nu föreslås i princip bli ett totalt vinstförbud, säger Cecilia Carnefeldt.
Utredningen föreslår också redovisning med revision av varje enhet, samt att medel ska låsas till varje enskild skola.
– Det här ökar administrationen avsevärt och gör det dessutom svårare att hantera utmaningar på enskilda skolor. Om resurserna låses till varje enhet blir det svårare att utveckla verksamheten som helhet. Det riskerar att drabba de elever som har störst behov, säger Cecilia Carnefeldt.
Kunskapsskolan avser att besvara remissen och ge ytterligare kommentarer efter en djupare analys.
© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018